Интересни места и събития в региона

Други идеи за вашата програма по време на ферментфеста

За всички събития, минималният брой участници, за да се сформира група е 6 човека.
Цена: 15 лв./човек; деца до 12 години посещават заниманията безплатно с поне един родител на дете; ученици над 12 години – 50% намаление

Първи стъпки в сомелиерството Винарска изба Боровица Адриана Сребринова

изба Боровица, с. Боровица

Петък – 03.06.2022 19:00 часа

Създаването на избата е вдъхновено от най-добрите световни примери и желанието на собствениците традициите и качествените местни продукти да бъдат възродени у нас. Вината на изба Боровица са симбиоза между уникалния тероар (климат и почва) на региона и таланта и креативността на енолозите, които ги изработват. Повече информация за избата, намерете тук: https://borovitzawinery.com/история-винарна-боровица/.

Какво ще правим? 

Адриана Сребринова – собственик и енолог на избата ще ви въведе в основните правила на винената дегустация.

Ще се дегустират включително е 2 нови купажа на избата, които още не са представени на пазара.

Организирано посещение и лекция на пещера Лепеница Емил Цанков

гр. Белоградчик

Събота – 04.06.2022 10:00 часа​

Пещера Лепеница се намира в средата на Белоградчишките скали, сред светилищния комплекс в Маркащница. Според изчисленията е на 8000-8500 години, като най-старите артефатки намерени в нея са на около 7000 години. Пещерата е изключителен пример за геоложките процеси, формирали района, а красивите ѝ камери, колонади, паяжината от зали, скрити под пласт земя, са великолепно продължение на видимата част от комплекса.

Какво ще правим?

Тръгваме от сборен пункт в центъра на гр.Белоградчик, паркинга пред хотел Скалите.

До подхода към пещерата се стига със собствен превоз, след което има лек пешеходен преход – около 40 минути.

Ще посетим пещерата, а нашият водач Емил ще разкаже за тракийските светилища, историите и легандите, свързани с региона. 

Посещение на етнографска сбирка и работилница по дърворезба Ателие Чавдар Антов

с. Меляне

Събота – 04.06.2022 10:00 часа

Работилницата по дърворезба ще се проведе в ателието на Чавдар Антов в с. Меляне. Чавдар не просто работи в своето ателие, но е изградил музей на открито от интересни дърворезбарски произведения, спасени от различни места – стари църкви и махали. Самият Чавдар е художник, посветил се на вече все по-редкия занаят на дърворезбарството. Ето малко повече информация за него: http://antovart.com/

До ателието се стига със собствен превоз, като ние ще ви предоставим GPS локация.

Какво ще правим?

Кратка лекция за традиционните български занаяти, използването на дървото за направа на различни инструменти от ежедневието на хората в миналото с разглеждане на музея на открито.

Урок по дърворезба – всеки участник ще издълбае своята буква на поставка от дърво, като ще научи за различните резбарски инструменти и техники.

Как се вади мед от пита? Демонстация от Теодор Пушкаров

с. Меляне

Събота – 04.06.2022 11:30 часа​

Теодор е потомствен пчелар, наследил занаята от своя дядо. Пчелинът му се намира в зона от мрежата Натура 2000 „Западен Балкан“. Теодор се занимава с пчеларство от 2002 година. Шест години по-късно отглеждането на пчели за него се превръща от хоби в професия. С финансова помощ на проекта „За Балкана и хората“, Теодор изгражда модерно помещение за преработка на добития мед.

Какво ще правим?

Посещение на пчелина, където ще се вади пита.

Разказ за живота на пчелите – как се отглеждат, как да ги пазим и друга интересна информация за пчеларството.

Демонстрация как се разпечатва медната пита и как се вади меда.

Организирано посещение и лекция на пещера Козарника Емил Цанков

гр. Белоградчик

Неделя – 05.06.2022 14:00 часа​

Пещера Козарника се намира в района на Белоградчик. Тя е малка пещера – около 200 м. дължина, но е един от най-важните праисторически обекти в България и Европа. Изследва се без прекъсване от 1998г. до днес от българо-френска експедиция, ръководена от българския археолог Николай Сираков и французина Жан-Люк Гуадели. Находките в Козарника са най-ранните следи от човешко присъствие в Европа и показват, че заселването на европейския континент започва вероятно на Балканите.

Какво ще правим?

Тръгваме от сборен пункт в центъра на гр.Белоградчик, паркинга пред хотел Скалите.

До подхода към пещерата се стига със собствен превоз, след което има лек пешеходен преход – около 20 минути.

Следва посещение на пещера Козарника, придружено от разказ за най-старото население на Европа, тракийските светилища, история, легенди и мистерии за региона, неговия енергиен заряд и въздействие.

реките на града Русе

Друго събитие, което може да посетите е Фестивалът “Реките на града – Русе” 2022 г. Откриването е на 27-29 май. След това мястото остава през целия сезон до края на септември.

Ето и някои други интересни места, които може да посетите по време на престоя си, в тази част на България

Copyright © 2022 fermentfestbg. All rights reserved.